Vi vet att vi mår bra av att röra på oss. Ändå sitter många av oss stilla på våra kontorsstolar dag ut och dag in. Vi har pratat med författaren, träningsexperten och inspiratören Leila Söderholm som är aktuell med boken ”Smygträna”. Här berättar hon hur vi får in mer träning i våra arbetsliv!

Även om vi tränar några gånger per vecka så påverkas vi ändå negativt av att sitta still hela dagarna. Det är själva variationen under dagen vi behöver få in i vår vardag för att minska risken för många kroniska sjukdomar.

På vilket sätt påverkar det oss att sitta still?

– Studier visar att sitta 9 timmar per dag ökar risken för bland annat diabetes och högt blodtryck. När vi sitter stilla så stannar livsviktiga processer upp i kroppen. Lite rörelse som en bensträckare startar upp dessa processer igen. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar markant då mängden blodfetter i våra kärl påverkas av att vi sitter.

Även om vi tränar några gånger per vecka så påverkas vi ändå negativt av att sitta still hela dagarna. Det är själva variationen under dagen vi behöver få in i vår vardag för att minska risken för många kroniska sjukdomar.

Vad händer i kroppen om jag ställer om till att röra mig lite mer i vardagen?

– Så lite som en minuts rörelse minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett ärende till en kollega eller bara en liten ståpaus gör skillnad på riktigt. Den perfekta pausen är att gå upp och ner i trapporna i en minut, eller gå på stället med höga knän, eller springa lätt på stället.

Ju högre puls under pausen desto bättre. Det vi får på köpet när vi lägger in rörelsepauser är ökad energiomsättning, bättre humör, mer glädje och nöjdhet. När vi rör på oss stimuleras också tarmrörelse vilket får oss att må bättre.

Så lite som en minuts rörelse minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett ärende till en kollega eller bara en liten ståpaus gör skillnad på riktigt.

Mer rörelse i vardagen kan också göra att du får sänkt blodsocker, sänkta insulinnivåer och minskade blodfetter. Det är inga stora saker som krävs, att ta en paus och gå omkring lite i rummet har också effekt. Om du inte kan gå omkring kan du sitta kvar och spänna dina ben och rumpa så att kroppens stora muskler får jobba.

Kan jag skippa att gå till gymmet om jag bättrar på vardagsmotionen?

– Det ena utesluter inte det andra, för att ha en medelgod kondition så krävs det att vi rör oss och får upp pulsen flera gånger per vecka. Men det går också att göra med promenader, med dans, med cykling osv. Gym är inte ett måste för någon, men rörelse och pulshöjare är något vi alla måste få in i livet för att må bra.

Ett sätt att få in motion i vardagen är att skapa nya vanor. Det behöver inte vara komplicerat. Du kan till exempel testa att göra 5 armhävningar mot väggen varje gång du tar en kopp kaffe. Om du dricker 2 koppar per dag blir det 10 armhävningar per dag vilket ger 3650 armhävningar per år. Jag vågar påstå att 3650 armhävningar kommer att ge effekt.

Men, jag har verkligen inte tid för motion. Hur får jag in det i min vardag?

– Det tar ingen extra tid alls, det här är rörelser vi gör när vi talar i telefon, när det är en reklampaus i ditt favoritprogram, när kaffet rinner ner i koppen, när du besöker toaletten osv. Ta i golvet några gånger per dag, det aktiverar våra stora benmuskler och rumpa. Eftersom all rörelse räknas så handlar det om att påminna sig själv att få in det ungefär var 30:e minut.

Leila Söderholm tipsar: 4 övningar du kan göra på jobbet!

Armhävning mot väggen

Ställ dig med händerna mot en vägg i höjd med axlarna. Placera fötterna två till tre fotlängder ut från väggen. Spänn hela kroppen och håll den rak som en planka. Gör nu armhävningar mot väggen och försök att gå så djupt som möjligt. Upprepa fem till tio gånger.

Trapporna

Leta upp en trappa och gå uppför den i en minut. På en minut hinner du cirka två våningar.

Spänn rumpan

Rumpkramaren: Spänn rumpan så att du blir 5 centimeter längre, håll kvar i tio sekunder och upprepa tre gånger. Visste du att rumpan är kroppens största muskel?

 

Tappa pennan

Böj på knäna och ta i golvet, se om du kan hålla ryggen rak och mage. Gör övningen 5 till 10 gånger. Om någon tittar, låtsas att du tappade en penna!

Läs också: 

Knepet för att hålla nyårslöftet – använd friskvårdsbidraget

Skriv en kommentar