Att ge sig ut på arbetsmarknaden och in i jobbdjungeln är för många en stressframkallande tanke, speciellt om du ska söka första jobbet efter studierna eller om du varit arbetslös en period. Men det finns tips och trix som kan underlätta jobbsöket, eller åtminstone göra det hanterbart.

Första prio: din ansökan

För att bygga ett hus behöver du först gjuta grunden. Och i dagsläget är grunden för arbetssökandet oftast ditt CV och ett personligt brev.

En viktig regel är att inte skicka samma CV och personliga brev till alla arbetsgivare du vill jobba hos. Det är alltid bra att anpassa dina ansökningshandlingar till det specifika jobbet du söker, för det syns om du skickar ut samma CV och personliga brev till alla. Arbetsgivaren kommer uppskatta om du tagit dig tid att skriva en ansökan till just den tjänsten de erbjuder.

Det gäller alltså att lägga ner tid och energi på din ansökan, men kom ihåg att det finns mycket tips och hjälp att få!

Ta hjälp av en karriärcoach

Ska du ut i arbetslivet eller vill du ta nästa steg inom det? Då kan en karriärcoach vara ett fantastiskt bra bollplank om du behöver hjälp med att kompetensinventera, formulera yrkesmål, bolla idéer eller tipsa om vart man kan söka sig. Många fackförbund erbjuder karriärssamtal till sina medlemmar.

Strukturera

Att söka jobb är som ett heltidsjobb i sig. Gör ett dokument där du skriver ner datum du sökt jobbet, namn på kontaktperson och sista ansökningsdatum – så du håller reda på vilka jobb du sökt. Det här är som mest relevant när du sitter och söker flera, kanske väldigt olika, jobb samtidigt.

Det är fördelaktigt att strukturera upp jobbsökandet som en arbetsdag, 8–17. Gör en plan för dagen, ta lunchpauser och ha rutiner. Sök jobb på fasta tider och lämna helgerna i fred. Du måste få möjlighet till återhämtning. Se även till att planera in roliga saker under den period du söker jobb. Att vara inne i en jobbsökarperiod kan vara både frustrerande och ge känsla av hopplöshet, planera därför in roliga saker och unna dig dem.

Berätta att du söker jobb

Våga berätta för andra att du inte fått jobb direkt efter examen eller att du är arbetslös, och våga fråga om hjälp eller råd. Någon i ditt kontaktnät kanske sitter på information om en tjänst som inte är utannonserad eller kanske är expert på CV eller intervjuteknik?

Lita på dig själv

Det är lätt att fasta i tankar som ”om jag ändå hade valt en annan utbildning.” Ifrågasätt inte tidigare beslut utan tro på dina val och att din kompetens kommer till nytta. Är du nyutexaminerad student så kan det även finnas listor på var, och med vad, tidigare studenter på din utbildning arbetar med i dagsläget – det kan ge en lugnande effekt.

Våga utvärdera och kanske även ifrågasätta

Inom den statliga sektorn så är beslut om anställning en offentlig handling. Det betyder att du kan begära ut ansökningshandlingarna på den kandidat som fått ett jobb istället för dig. Det är ett bra sätt för dig att ta reda på vilken kompetens eller erfarenhet du själv kanske behöver för att få just det jobbet.

Sen så finns även möjligheten att överklaga beslut om anställningar för statliga tjänster om det visar sig att det inte är den bäst lämpade kandidaten som fick tjänsten.

Om du kommit på intervju, men sedan fått ett nej kan du också att ta mod till dig och fråga ”vad hade jag kunnat göra för att få jobbet?”. Tips för hur du lägger upp ett sådant samtal kan du läsa här.

Sist men inte minst; stort lycka till!


Läs också:

Här hittar du de bästa cv-mallarna (gratis förstås!)

Så hittar du lediga jobb att söka

Skriv en kommentar

x