Söka jobb inom vården

Hem / Söka jobb inom vården

Är du intresserad av vårdjobb, eller jobbar kanske redan inom det området och är ute efter en ny tjänst? Det finns mycket stor efterfrågan på vårdpersonal, och därmed också bra möjligheter för dig när du ska söka jobb inom vården. På den här sidan kan du läsa om vad olika typer av vårdyrken innebär, men också sådant som vart du ska vända dig när du ska söka jobb inom vården. Det finns mycket mer än bara jobb på sjukhus och vårdcentral, som kanske inte är självklara för den som är ny på området. Du kan även använda dig av en rekryteringsbyrå för att kunna jobba på olika orter.

Olika jobb inom vården

Det finns en mängd av jobb inom vården, med olika typer av arbetsuppgifter och olika sorters utbildningar som leder dit. Funderar du på vad du ska utbilda dig till? Alla roller behövs, men olika jobb inom vården passar olika människor, och det är därför bra att ha koll på vad rollerna innefattar. Här följer en sammanfattning av några vanliga roller, som går igenom vad de handlar om och vad du gör inom varje yrke.

Socionomkonsult

Att jobba som socionomkonsult är mycket brett, men handlar om sociala frågor och insatser för att förbättra människors situation - antingen individuellt eller i grupp. Du har som socionom ofta hand om människor i svåra situationer och kan exempelvis hjälpa dem med behandlingsplaner, utredningar, och planering av ekonomiskt bistånd.

Läkare

Som läkare och hyrläkare undersöker du sjuka eller skadade människor, ställer diagnoser, arbetar med rådgivning och upplysning, utför behandling och ser till att behandling utförs, med mera. Det finns en mängd specialiseringar inom läkaryrket, och därmed kan arbetsuppgifterna skilja sig mycket mellan olika läkare.

Sjuksköterska

Som sjuksköterska, och hyrsjuksköterska, hanterar du bland annat viss vård av patienter, provtagning, medicinsk ordination, rådgivning och kommunikation. Beroende på hur din arbetsplats ser ut kan även en del administrativa uppgifter förekomma. Många sjuksköterskor vidareutbildar sig inom en specialisering, vilket ytterligare påverkar dina arbetsuppgifter.

Psykolog

Som klinisk psykolog, eller psykologkonsult, arbetar du med att hjälpa människor med psykologiska besvär - antingen individuellt eller i grupp. Arbetet kan involvera att utreda patienternas besvär och att ge dem råd och behandling, att ställa diagnoser, eller till och med att tolka vittnesmål i rätten.

Var du kan hitta lediga vårdjobb

För den som ej själv är insatt är det lätt att tänka att du bara hittar lediga vårdjobb på sjukhus och vårdcentraler, men så är inte fallet. Du kan bland annat även hitta lediga vårdjobb på skolor, inom läkemedelsföretag och som forskare på universitet - och många större företag har egen vårdpersonal som hjälper företagets anställda.

Du hittar ofta dessa lediga vårdjobb antingen genom personliga kontakter, via Arbetsförmedlingens platsbank, eller diverse andra webbsidor som samlar upp annonser för lediga jobb.

Olika rekryteringsföretag

Ytterligare ett alternativ är att använda dig av ett företag som arbetar med rekrytering och bemanning. Det finns flera sådana företag att välja på, och det finns några saker att ha i åtanke. Bland annat kan det vara intressant att se hur specialiserat på ditt yrke företaget är, och hur mycket det därmed kan hjälpa dig. Det kan också vara relevant att se på var i landet det är verksamt, då detta påverkar ditt val av rekryteringsföretag.

Dedicare

Dedicare fokuserar på vårdjobb, och är verksamma internationellt. Du får som konsult hos dem en kontaktperson som ger dig stöd och råd, samt hjälp med det praktiska kring resor och boenden. Vissa av deras jobbannonser syns direkt på deras webbsida, men du måste skicka en intresseanmälan för att se allt.

Bonliva

Bonliva fokuserar också på bemanning av just vårdjobb och är verksamma över hela Sverige. De erbjuder en kontaktperson och praktisk hjälp med boende med mera, och matchar dig mot passande uppdrag utifrån dina erfarenheter, önskemål och behov i din intresseanmälan.

Bemlo

Bemlo är också specialiserat på vårdjobb, men är inte själva ett bemanningsföretag. I stället arbetar de med att samla upp annonser och uppdrag från flera andra företag, för att du på ett enda ställe ska kunna hitta alla uppdrag som är relevanta för dig.

Vårdbemanning Sverige

Vårdbemanning Sverige är verksamt över hela Sverige, och låter dig hitta arbete inom såväl regionernas sjukhus och vårdcentraler, som inom kommunala och privatägda verksamheter. De erbjuder hjälp med boende och resor, gratis HLR-utbildningar, samt specialerbjudanden hos gym runt om i landet.

Sjukvårdsmäklarna Sverige

Sjukvårdsmäklarna Sverige arbetar med slutenvård, primärvård och kommunala verksamheter över hela landet. De utmärker sig genom bra ersättning för sina konsulter, möjlighet för dig att välja boende vid uppdrag, och konsultchefer som själva är sjuksköterskor och som vet vad arbetet handlar om.

Viva bemanning

Viva bemanning är verksamt både i Sverige och Norge, och fokuserar på vård och omsorg. De utmärker sig genom bra tillgänglighet, med möjlighet att få råd och stöttning dygnet runt. Du hittar uppdrag listade på deras webbsida, men matchas också mot lämpliga uppdrag efter intresseanmälan.