Har du också det lite knapert efter jul och nyår? Genom att förbereda matlådor till jobbet så kan du spara en hel del pengar. Att dessutom ha mat i kylen som bara är att värma efter långa jobbdagar är balsam för själen. Här kommer recept på tre maträtter som är lätta att göra mycket av, och som samtidigt varierar veckans meny med både kött och vegetariskt.

Klassisk lasagne (8-10 portioner)

Ingredienser
  • 4 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1000 g nötfärs eller sojafärs för vegetariskt alternativ
  • 2 msk olja
  • 8 msk tomatpuré
  • Timjan och rosmarin
  • 1000 g krossade tomater
  • 2 tärningar köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 18 lasagneplattor
Till bechamelsås
  • 200 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 l mjölk
  • salt och peppar
  • 5 dl riven parmesanost/annan smakrik ost
Till servering

Krispig sallad

Gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna och krydda med lite salt och peppar. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av och bedöm om det behövs mer kryddor.
  3. För att göra såsen: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet så mjölet fördelas i smöret. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter på medelvärme, kokar såsen för mycket kan den brännas vid i botten. Dra av från plattan, vänd ner nästan all ost och låt den smälta. Rör runt och smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.
    Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 45-60 minuter, du kan avgöra att lasagnen är klar när toppen börjar få fin färg.
  5. Servera lasagnen med din favoritsallad.

Tips! Om du vill piffa upp färssåsen kan du fylla ut med rödvin– då behöver du koka bort alkoholen. Gör det gärna innan du häller på de krossade tomaterna. Ox- eller kalvfond ger ytterligare en dimension av smaksensationer. Att smula ner ett paket fetaost i någon av lasagnen olika lager är väldigt gott! Om det finns tacokryddor kvar kan du göra en tacofärsbaserad lasagne.

Föredrar du ett grönare alternativ?

Riv morötter och stek upp med färsen! Morötterna bidrar med mer sötma, så du kan behöva salta lite mer. Det går även att lägga till dina favoritbönor, fint skivad zucchini eller aubergine som ett extralager.

Linscurry med kokosmjölk och lime (8 portioner)

Ingredienser
  • 8 port ris
  • 4 dl torkade röda linser
  • 2 gula lökar
  • 2 msk färskriven ingefära
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 msk rapsolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk curry
  • 4 tsk tomatpuré
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 2-3 paket kokosmjölk
  • 1 blomkålshuvud
  • 500 g körsbärstomater
  • 2 lime
  • salt och peppar
  • 130 g babyspenat
  • 2 dl cashewnötter

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skölj linserna och låt dem rinna av.
  3. Skala och hacka den gula löken. Skala ingefäran med hjälp av en sked och riv den.
  4. Fräs den gula löken och sambal i olja i en stor kastrull. Pressa ner vitlök och rör i ingefära, curry och tomatpuré. Tillsätt linser, buljong och kokosmjölk. Koka upp under omrörning och sjud ca 10 minuter under lock.
  5. Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i kastrullen och koka ytterligare ca 10 minuter.
  6. Skär tomaterna i halvor och limen i klyftor.
  7. Smaka av med salt och peppar och vänd ner spenat och tomater.
  8. Servera linscurryn med ris, cashewnötter och limeklyftor.

Tips! Rosta gärna cashewnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg.

Beouf Bourgogne (10 portioner)

Ingredienser
  • 1,5 kg nötkött såsom högrev eller fransyska (lyxigare variant är kalvstek)
  • ca 2-3 msk smör (mer om du vill vara generösare)
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • salt och svartpeppar (efter smak)
  • ca 3 msk vetemjöl
  • ca 6-7 dl rött vin
  • 5 dl köttbuljong (ev kalvbuljong, även fond fungerar)
  • 2 msk tomatpuré
  • timjan – torkad eller några kvistar färsk
  • 2 lagerblad
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 400 g färska champinjoner (små)
  • 2 paket bacon

Servera med ditt favoritris eller potatismos.

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna i smör och salt och peppar. Pudra över lite mjöl. Lägg över i en rymlig gryta. Genom att krydda köttet får det en till dimension när du väl äter.
  2. Skala och skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva även löken. Fräs dem lätt, pudra med mjöl och lägg sedan över i grytan.
  3. Häll på vinet och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan. Rör runt i grytan så maten inte fastnar i botten.
  4. Under tiden alkoholen från vinet kokas bort i grytan kan du klippa baconet i strimlor och bryna det lätt. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem i baconfettet.
  5. Lägg champinjoner och bacon och sjud några minuter. Sänk värmen och låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1,5-2 timmar. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  6. Servera med ditt favoritris eller potatismos och en krispig sallad.

Tips! Steklökar ger en extra god smak! Stek dem i smör efter du stekt morötter och löken.


Läs också:

Stress i studentlivet

Svenskarnas favoritvin har ett högt pris – för dem som producerar det

Skriv en kommentar

x