Jag har upptäckt en funktion i min mobil. En som jag nästan skulle vilja säga att jag älskar. Jag talar förstås om stör ej-läget. Det ger mig tystnad, valfrihet och inte minst lugn och ro. Jag ställer numera in det så fort jag behöver koncentrera mig på en krävande arbetsuppgift (som att skriva ett blogginlägg).

Överhuvudtaget knäpper jag på det så fort jag kan. Till exempel när jag på min fritid vill lyssna i mina sladdlösa hörlurar på Lo Kauppi som läser Karin Smirnoffs makalösa böcker om tvillingarna Jana och Bror. Eller vaksamt höra på en debatt om vad sociala medier gör med oss. Funktionen är också aktiverad då läkaren Anders Hansen i Skärmhjärnan beskriver ”hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda”.

Nu irriterar jag mig mindre på datorn också

Min dator var fram tills nyligen inte lika behaglig att använda. Under tiden jag skrev på ett dokument hann allt för många notifieringar om nya mejl glida upp från skärmens högersida. Det gjorde mig irriterad och okoncentrerad. Plötsligt var mina tankar på annat håll och jag lämnade mitt dokument och började besvara mejl – oavsett om det var viktigt eller inte. Ett sådant beteende är så långt ifrån den mejlhanterare jag vill vara.

Nu vet jag hur jag stänger av samtliga notifieringar. Min dator och jag har fått ett mycket bättre förhållande.

Men de perioder då min relation till datorn är som allra bäst är när jag öppnar mejlen max två gånger per dag. Tittar igenom och avgör vad som är viktigt, bråttom och vad som kan vänta.

I sommar ska jag träna på att bli en sund och eftertänksam e-postbrukare.

Stör ej-läget borde vara påslaget från början – i alla våra prylar

Om jag fick bestämma skulle alla tillverkare av datorer, plattor och mobiler börja göra tvärtom mot hur det är idag. Notifieringar från Facebook, Twitter, mejl eller vad det nu kan handla om skulle vara avstängda från början. Då skulle vi få tysta, diskreta och välbehövliga hjälpmedel från start. Vi skulle själva få avgöra om vi ville höra en ledsam melodislinga spelas upp så fort någon ville oss något. Och uppriktigt sagt: hur kul är det att sitta på bussen och höra hur det plingar och piper i andra människors telefoner?

Kan det vara så att vi faktiskt vill bli distraherade?


Läs också:

Vill du säga upp dig? Tänk på det här först!

Lär dig hantera besvikelse: 6 konstruktiva tips

Är du klimatkämpe hemma och miljöbov på jobbet?