För de flesta som jobbar i Sverige är det en självklarhet att vara med i facket. Mindre känt är kanske att studenter också kan vara medlem och ta del av många förmåner redan under studietiden.

Fackförbundens främsta uppgift är alltid att jobba för bättre villkor och trygghet för arbetstagare, men ett fackligt medlemskap rymmer också mycket mer! Och det är en del av den kakan som många fackförbund även erbjuder studenter, ofta till ett väldigt bra pris (eller helt gratis!). Fackförbundet STs studentmedlemskap är ett av de som är helt gratis och det ger dig även möjlighet till stöd om något går snett på extrajobbet. 

Fördelarna med ett studentmedlemskap är många

För många som pluggar kan det stundande arbetslivet te sig som ett enda stort, mystiskt orosmoln. Ett studentmedlemskap i facket kan vara ett sätt att få mer inblick i arbetslivet och hjälp att förbereda sig för det kommande jobbet efter examen.

Om du är student är det inte osannolikt att du inte vet var du vill jobba eller vad du ens kan få för jobb efter avslutade studier, då är det svårt att veta vilket fackförbund man ska välja. Därför kan det vara bra att veta att du får vara medlem i flera fack samtidigt under studietiden. Beslutet om vilket du vill stanna i kan du ta senare.

Så, vad får en studentmedlem i facket?

  • Experthjälp att granska CV och LinkedInprofil, intervjuträna eller prata med en karriärcoach.
  • Ta del av förbundets expertis inom branschområdet i form av tillgång till rådgivare och förtroendevalda som har koll på sektorn och arbetsplatserna.
  • En medlemstidning.
  • Föreläsningar och studiebesök på arbetsplatser.
  • Möjlighet att teckna gruppförsäkringar via förbundet och på så sätt få rabatt på exempelvis hemförsäkringen.
  • Rabatt på yrkesverksamt medlemskap när du sedan börjar jobba.

Och vad får fackförbundet?

  • Size matters! Ju fler medlemmar ett fackförbund har desto större chans finns att påverka politiker och beslutsfattare i en riktning som gynnar medlemmarna.
  • Möjlighet att visa på fördelarna med ett fackligt medlemskap så att du väljer att stå kvar i förbundet när du börjar jobba.

För bra för att vara sant? Icke! Fackförbundet STs studentmedlemskap är dessutom gratis. Läs mer och ansök om medlemskap här.

  1. Om du varit studentmedlem i ST kostar ditt första år som yrkesverksam medlem bara 100 kr, det erbjudandet är giltigt i fem år efter examen. Alltså gör det inget om vägen till den statliga tjänsten inte är spikrak. Om du är nyfiken på att jobba i staten kan du läsa mer om framtidsjobb i det här inlägget.

Vi tror på samma rätt till stöd – oavsett anställningsform

Hos Fackförbundet ST har studenter samma möjlighet att få rättshjälp som yrkesverksamma medlemmar. Det betyder att du som studerar har rätt till förhandlingsstöd om du råkar ut för något när du jobbar extra, gör praktik, sommarjobbar eller har en traineetjänst. Tjänsten ska ske vid sidan av studier och får inte överskrida 20 % av heltid. Denna gräns gäller endast under terminerna, om du till exempel sommarjobbar 100 % kan du fortfarande vara studentmedlem.

Det betyder att du som studerar har rätt till förhandlingsstöd om du råkar ut för något när du jobbar extra, gör praktik, sommarjobbar eller har en traineetjänst.

Vem kan få hjälp av facket?

För att ha rätt till stöd måste du redan vara medlem när situationen du behöver stöd i sker. Den principen gäller för alla medlemmar och det är som med en hemförsäkring. Försäkringsbolag skulle ju inte acceptera att du tecknar en försäkring när det redan brinner.

Fackförbundet kan företräda dig gentemot en arbetsgivare, om du däremot råkat ut för någonting i skolan så är det kåren du ska vända dig till.

Bli studentmedlem i Fackförbundet ST

Är du inte studentmedlem hos Fackförbundet ST? Bli det idag! Det är helt gratis och enda kravet är att du läser en eftergymnasial utbildning som är minst tre månader. Läs mer ingående om fullständiga villkor för rättshjälp för studenter på Fackförbundet STs webbplats.


Läs också:

3 skäl att inte gå med i facket

Ännu fler skäl till att inte gå med i facket

Vilket fack ska jag välja?