Ska jag ha foto i mitt cv? Så löd en av de vanligaste frågorna från unga till cv-granskningen för några år sedan. Idag är den frågan inte alls lika vanlig. Att ha bild i cv:t är för de flesta lika självklart som att ha en profilbild i vilket socialt nätverk det nu är de nu hänger på.

Det finns till och med en rekryteringssajt som går ut på att du söker jobb med en selfie istället för cv.

Ökar risken för diskriminering

Ur ett fackligt perspektiv är det här inte en särskilt positiv utveckling. Det blir svårt att jobba med kompetensbaserad rekrytering som vi förespråkar – när vi ser en bild på en person förstärks de fördomar vi redan har om dennes kön, hudfärg, ålder mm. Risken att vi (medvetet eller omedvetet) diskriminerar blir alltså större.

Med det sagt så ligger det kanske ändå något i att det här med cv och personligt brev är en förlegad idé. Varför ska till exempel ett välskrivet personligt brev vara det som avgör om du får ett jobb som inte har något med skrivande att göra? Och hur enkelt är det egentligen att göra en rättvis bedömning av kandidaternas lämplighet utifrån en spretig hög av deras ytterst subjektiva beskrivningar av sig själva?

Dessutom tar det ju enormt mycket tid att skriva bra ansökningar. Och för den som rekryterar att läsa alla dessa uppsatser om personlig utveckling, alla listor med positivt laddade adjektiv…

Dagarna för cv och personligt brev kan vara förbi

Det finns en till rekryteringssajt som profilerar sig med att du kan söka jobb utan cv. Men här har det istället ersatts av ett kort frågeformulär, inte en selfie. Förutom att det sparar tid för båda parter ser jag två fördelar. Arbetsgivaren måste börja med att fundera ut vad som verkligen är viktigast för tjänsten. De sökande mäts sedan utefter samma parametrar. Två av de viktigaste delarna i kompetensbaserad rekrytering!

Hur framtidens rekryteringsprocesser kommer att se ut vågar jag inte sia i. Men kanske vore det inte helt fel om vi blev lite mer fyrkantiga och mindre personliga?


Läs också:

Här hittar du de bästa cv-mallarna (gratis förstås!)

Kan ett löneanspråk vara dåligt?

2 Kommentarer

 • John
  Publicerad 2017-06-20 13:04

  Mycket intressant och välskriven text! Jag är nyfiken över vilka rekryteringssajterna är som du nämner i texten, där det går att söka jobb via en selfie resp. utan CV? Svara gärna via mejl.

  • Jolin Edbrand
   Jolin Edbrand
   Publicerad 2017-06-27 10:22

   Tack! Sajterna heter Selfiejobs och Uptrail.

Skriv en kommentar

x