Det är lätt att glömma saker när man flyttar ihop. De flesta vill inte tänka på vad som händer om kärleken skulle ta slut. Vad gäller om vi har köpt en bostad ihop? Vem får ta över den dyra stereoanläggningen? Att ta lite tid i början av förhållandet till att skriva avtal kan underlätta i långa loppet.

Låt oss börja med att konstatera det uppenbara: Kärleken är underbar! Men den kan ta slut. Enligt SCB slutar ca 25 000 äktenskap i skilsmässa i Sverige varje år. Förhållandevis få tänker på att komma överens med sin partner om vad som ska hända med bostaden, ägodelarna eller eventuella lån ifall det skulle ta slut. Det är oftast roligare eller mer angeläget att prata om inredning, matlagning eller vem som ska ta hand om disken.

Här är några tips på vad du och din partner ska tänka på inför att ni flyttar ihop.

1. Sambor ärver inte varandra

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva ett testamente.

2. Försäkringar

Kontrollera att ni är förmånstagare till varandras försäkringar. Glöm inte försäkringarna som ni har via arbetet eller via facket. Kontakta försäkringsbolagen och tala om hur ni vill ha det.

3. Vem får bo kvar om ni separerar?

Du har betalat hela bostaden och står ensam på lånet och kontraktet, då är den din eller? Inte nödvändigtvis!

Om bostaden köpts för gemensamt bruk kan den vid en eventuell separation komma att delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat mer för bostaden – eller möbeln. Här behövs ett samboavtal.

Behöver vi verkligen ett samboavtal?

Även om det känns trist kan det vara klokt att lägga lite tid i början av förhållandet och skriva ett samboavtal. Genom att skriva ett samboavtal så kan du och din partner komma överens om vad som ska gälla för er privatekonomi ifall ni skulle flytta isär. Vad som ska ingå i avtalet bestämmer du och din sambo själva.

Att skriva ett samboavtal med en jurist kan dock bli dyrt. Något som troligtvis bidrar till att de flesta som lever i ett samboförhållande väljer att låta bli.

Men det finns hjälp att få! Är du medlem i ett fackförbund så kanske du mest förknippar det med arbetsrätt, men faktum är att du i vissa fall kan få hjälp med även det privatjuridiska.

Väljer du Fackförbundet ST så ingår automatiskt privatjuridisk hjälp genom avtal24. Genom ett medlemskap så kan du få gratis juridisk rådgivning över telefon och skriva avtal online kostnadsfritt. Utöver alla andra fördelar som ingår i medlemskapet.

Så tänk efter lite när ni flyttar ihop. Även om det är roligare att prata om annat.


Läs också:

Trygghet är det nya svarta

Vilka försäkringar behöver jag? Börja med de här tre!