Det kanske är cyniskt att tänka såhär men i vissa situationer känns verkligheten extra orättvis.

Som när du är tvungen att avbryta ett maraton du har tränat för i ett halvår på grund av ett knä som väljer att klappa ihop just den dagen. Trots att det har varit lika pålitligt som ett schweiziskt klockverk under hela våren.

Få saker känns dock så orättvisa som att inte få det jobb du tycker att du passar helt perfekt för. Det är lätt att känna sig lite nedslagen över detta och tänka ”varför förstår de inte att jag passar så bra för det här?” eller ”om jag inte får det här jobbet som kändes så rätt, hur ska det då gå med de andra jobb som jag söker?”

Sparat i min dator ligger drygt 100 olika personliga brev som jag under åren skickat till olika arbetsgivare när jag har sökt jobb. Och tro det eller ej –  jag fick inte alla jobb som jag sökte! Jag lärde mig dock en hel del av alla ansökningar.

Fick du inte jobbet? Ge inte upp!

Så, vad ska du göra när du sökt ditt drömjobb och fått ett avslag?

1. Gå igenom din ansökan

Är det något i den som du själv tycker saknas? Stämmer din profil med det som arbetsgivaren sökte? Har du gjort något slarv- eller stavfel?

2. Följ upp – ring och fråga

Det är en sak att dra egna slutsatser om varför du inte fick jobbet. Det är en annan sak att fråga varför du inte fick det.

Ta för vana att ringa upp arbetsgivaren om du har fått ett avslag. Fråga med en vänlig ton om hen kan ge dig någon feedback på din ansökan så du vet vad du kan göra annorlunda i dina framtida jobbsök. Du får ofta ut mycket av det samtalet. Det är också bra träning om du är nervös för att ta kontakt med potentiella arbetsgivare via telefon.

3. Be om hjälp

Se till att en expert ser över ditt cv så du kan få feedback. Hade du kunde gjort någonting annorlunda? En expert kan hjälpa dig att se på ditt cv på ett nytt sätt. Det gör i sin tur att du kommer göra en bättre ansökan till nästa jobb och på så sätt vara ett steg närmre drömjobbet.

Här kan du snabbt och smidigt få ditt cv granskat. 

Och det kanske viktigaste rådet som jag kan ge: Deppa inte ihop! Det kommer att lösa sig. Personligen fick jag jobb nr 101. Dessutom blir det ett nytt maraton i höst. Förhoppningsvis med ett lite starkare knä.


Läs också:

Du fick inte jobbet – såhär överklagar du

Sök jobb utan jobbsökarstress

Så hittar du lediga jobb att söka

Skriv en kommentar