En av de vanligaste frågorna som ställs angående fackförbund är ”Spelar det någon roll vilket fack jag går med i?”

Svaret på denna fråga är ja. Här kommer några viktiga saker att tänka på innan du bestämmer dig.

Vilket kollektivavtal gäller?

Först det viktigaste: Du ska vara med i ett fackförbund som tecknar kollektivavtal på din arbetsplats. Det är det absolut bästa för dig och dina arbetskamrater av flera skäl:

 • Är du medlem i ”fel” fackförbund kan du inte hänvisa till kollektivavtalet vid en eventuell tvist med arbetsgivaren.
 • Om det blir strejk kan du som felorganiserad inte heller få ersättning från facket för utebliven arbetstid.
 • När personal ska sägas upp är arbetsgivaren bara skyldig att förhandla om turordningslistan med facket de tecknat kollektivavtal med.
 • Du går även miste om inflytande på din arbetsplats, eftersom det är genom facket som förändringar på arbetsplatsen diskuteras. Just denna punkt är extra viktig och kan dessutom ses som en skiljelinje mellan olika fackförbund i Sverige.

Om du inte vet vilket kollektivavtal som gäller kan du fråga din chef eller ett fackligt ombud. Ibland kan det finnas fler än ett fackförbund som tecknat kollektivavtal på arbetsplatsen och därmed flera lämpliga fack att välja på.

Fokus på utbildning eller arbetsplats?

Idag har vi tre fackliga centralorganisationer i Sverige: LO, TCO och Saco. Nästan alla svenska fackförbund är med i en av dessa.

LO organiserar alla som jobbar i klassiska arbetaryrken och är kopplade till Socialdemokraterna. TCO och Saco är partipolitiskt obundna, men med skillnaden att TCO organiserar tjänstemän och att Saco organiserar akademiker.

Viktigt att tillägga här är att akademiker även kan vara med i ett LO- eller TCO-förbund. Skillnaden är att en akademisk utbildning är ett krav för att vara med i ett Saco-förbund. Till exempel måste du vara utbildad ingenjör för att kunna gå med i Sveriges ingenjörer. Fördelen med detta, om du är akademiker, är att du då kan vara med i samma fackförbund oavsett om du arbetar offentligt eller privat.

TCO och dess förbund, som Fackförbundet ST, anser däremot att alla på arbetsplatsen ska kunna vara med i samma fackförbund. Vår utgångspunkt är att det är på arbetsplatsen som de fackliga frågorna är viktiga. Du kanske är utbildad ingenjör, men samtidigt arbetar du med ekonomer, personalvetare och annan personal. Det ni har gemensamt är arbetsplatsen. Ni har samma chef, samma arbetsmiljö, samma lunchrum.

Eftersom facklig förhandlingsstyrka handlar om att kunna vara många, är det därför viktigt att alla på arbetsplatsen kan vara med i samma fackförbund – oavsett utbildningsbakgrund eller tjänst.

Ta reda på mer om facket

Utöver detta finns förstås flera skillnader, som till exempel vilka frågor förbunden driver i avtalsrörelse och opinionsbildning, vilka medlemsförmåner som erbjuds och så vidare. Beroende på vad som är viktigt för dig kan det vara värt att ta sig tid att läsa lite mer på förbundens webbplatser.

Som student kan du testa flera förbund

Fackförbunden är alltså ganska olika. Är du student kan det därför en bra idé att gå med i flera fackförbund under studietiden, då du inte vet vart du hamnar under arbetslivet. Studentmedlemskapen är oftast inte så dyra och dessutom brukar de innebära att du får ytterligare rabatt på avgiften när du väl börjar jobba. I Fackförbundet ST har vi tagit bort medlemsavgiften helt för studenter för att göra det ännu enklare att gå med.


Läs också:

Ny på jobbet? Så gör du snabbt ett gott intryck

En snabbguide till den svenska modellen

Det här behöver Millennials för att hålla länge i arbetslivet

1 Kommentar

 • Mikael
  Publicerad 2019-05-16 22:23

  Hej!
  Det kan vara värt att uppdatera artikeln med att det faktiskt finns 4 fackliga centralorganisationer i Sverige, lo, TCO, Saco och SAC. Där är inte fokus på utbildning främst, utan huvudsakligen på om man är arbetare och vikten arbetsplats man har. Chefer som har power to fire and hire är inte välkomna som medlemmar. Man har också som alla fack förhandlingsrätt för sina medlemmar, oavsett om man är kollektivavtalstecknande part eller inte.

Skriv en kommentar