Du har jobbat ett tag på din arbetsplats, kanske i flera år, men du känner att det nu är dags att ta nästa steg. Oavsett om du slutar på grund av att du vill göra något nytt eller på grund av missnöje, så är det viktigt att du gör det på rätt sätt.

Steg ett 1 – Ta reda på din uppsägningstid

Din uppsägningstid regleras av arbetsplatsens kollektivavtal. Om du inte vet ifall din arbetsplats är anslutet till ett kollektivavtal, kan du läsa igenom ditt anställningsavtal. Där ska din uppsägningstid framgå. Ifall din arbetsplats inte omfattas av ett kollektivavtal gäller det som står i LAS (Lagen om anställningsskydd) nämligen en månads uppsägningstid. Detta förutsatt att du och arbetsgivaren inte har kommit överens om något annat, vilket i så fall också borde stå i ditt anställningsavtal.

Steg 2 – Säg upp dig!

Din uppsägningstid avgör när du behöver säga upp dig. Om du till exempel har en månads uppsägningstid bör du säga upp dig på dagen en månad innan du vill avsluta din anställning, om du har tre månader behöver du säga upp dig tre månader i förväg.

Även om det inte är ett krav så är det mest naturliga sättet att säga upp sig vid ett enskilt samtal med din arbetsgivare. Då kan du förklara varför du säger upp dig och undvika eventuella missförstånd.

Samtidigt är det viktigt att du säger upp dig skriftligt också. Du som arbetstagare måste kunna bevisa att du har sagt upp dig och vilket datum. Då är du skyddad om det skulle dyka upp några problem. Det som bör stå med i din skriftliga uppsägning är: ditt namn, dagens datum, din arbetsplats och vilken som blir din sista dag i och med uppsägningstiden.

Steg 3 – Under uppsägningstiden

Under uppsägningstiden har du skyldighet att arbeta, precis som tidigare. Det är alltid bäst att avsluta på så god fot som möjligt, man vet aldrig vad som händer i framtiden. Om du arbetsvägrar kan du dessutom bli skyldig till skadestånd. Så försök att hålla ut den sista tiden även om det tar emot.

Skulle du ha klart med ett nytt jobb som vill att du börjar under din uppsägningstid, får du försöka komma överens med din nuvarande arbetsgivare. Din arbetsgivare har dock inga skyldigheter att låta dig lämna innan uppsägningstiden är slut. Därför är det bra att ha koll på din uppsägningstid, även om du inte för tillfället har tänkt att säga upp dig.


Läs också:

Ny på jobbet? Så gör du snabbt ett bra intryck

Så går du vidare när favoritkollegan slutar

Skriv en kommentar