Jag har tidigare skrivit två inlägg om Fackförbundet STs rapport Framtidsjobb i staten. Där kan du läsa om fördelar med en statlig anställning och vilka examensinriktningar de statliga arbetsgivarna just nu tycker är mest intressanta.

Den här gången tänkte jag utifrån samma rapport lyfta vilka egenskaper och kompetenser som de statliga arbetsgivarna värderar högst. Jag kan på en gång avslöja att flera av dem sådana som många studenter får med sig i utbildningen!

6 egenskaper och kompetenser statliga arbetsgivare uppskattar:

  1. Samarbetsförmåga
  2. Förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, språkkunskaper
  3. Analytisk förmåga och initiativförmåga
  4. Relevant universitets/högskoleexamen
  5. Arbetslivserfarenhet
  6. Erfarenhet av och kunskap om myndighetsutövning

Punkterna på listan är i rangordning, alltså är samarbetsförmåga den egenskapen som värdesätts allra högst. Om du är på jakt efter ett jobb inom staten kan du ha den här listan i bakhuvudet, kanske har du missat att framhäva just att du uppskattar att arbeta med andra?

Att plugga vidare ger dig inte bara en examen

Turligt nog är ju samarbetsförmåga, analytisk förmåga och språklig kompetens något som universitetsstudenter är experter på! Samarbetsförmågan övar vi till exempel upp vid alla grupparbeten. Stilistisk förmåga, alltså att skriva och prata korrekt är ju, precis som analytisk förmåga, i princip vad eftergymnasiala studier går ut på.

Att erfarenhet av myndighetsutövning är med på listan visar att om det är så att du siktar på en höjdarkarriär inom UD kan det vara värt att ta det där första jobbet som inte är drömjobbet, men som ger just erfarenhet av myndighetsutövning.

Radera inte din personlighet från ansökan

Värt att nämna är också att den sökandes personlighet, som vid många andra rekryteringar, ofta spelar in i arbetsgivarens beslut. Social kompetens är kort sagt inte att underskatta! Däremot så går kompetens självklart före en härlig personlighet. Försök därför att lyfta både din kompetens och din personlighet i ansökningsprocessen.

Enligt den här listan värdesätts egenskaper och kompetenser högre än till exempel betyg, referenser, examensarbete eller vilket lärosäte du läst på. Det är med andra ord du, din kompetens och personlighet som är allra viktigast. Inte din bakgrund eller vilka betyg/omdömen andra ger om dig. Det är glädjande för oss alla som tycker att det är viktigt att staten faktiskt representerar de medborgare den utgörs av.


Läs också:

5 saker som är bra att veta när du söker jobb i staten

Så hittar du lediga jobb att söka

Här hittar du de bästa cv-mallarna (gratis förstås!)

Skriv en kommentar