Mot slutet av intervjun kommer den fruktade frågan. Även om den är väntad kommer den alltid lite för plötsligt. Hur mycket pengar är du värd? Löneanspråk, med efterföljande förhandling, är en konstform. Här kommer en kort introduktion!

Löneanspråket är ofta det enskilt bästa tillfället att påverka din lön. Det är generellt svårare att få upp sin lön under pågående anställning. När du skrivit på ett anställningsavtal blir ditt förhandlingsläge sämre.

När lämnar man löneanspråk?

Ett första tips är att försöka vänta så länge i rekryteringsprocessen som möjligt att lämna ett löneanspråk. Ju längre tid som går, och ju fler andra kandidater som sållas bort – desto bättre blir ditt förhandlingsläge. Låt arbetsgivaren ta upp löneanspråket, och om du överrumplas när frågan väl kommer kan du alltid be om att få återkomma via mejl eller telefon senare i veckan.

Det är viktigt att tänka på att en rekryteringsprocess kostar resurser och tid för arbetsgivaren. När en process kommit så långt som ett löneanspråk är arbetsgivaren ofta relativt benägen om att den bästa kandidaten ska få arbetet.

Förbered ditt löneanspråk

Det mest framgångsrika sättet att förbereda ditt löneanspråk är att kontakta den fackliga organisationen på arbetsplatsen. Kolla i rekryteringsannonsen om det finns någon facklig kontaktperson längst ned på sidan.

Ofta informerar arbetsgivaren det lokala facket om det tilltänkta lönespannet för tjänsten. Dessutom har det lokala facket ofta koll på vad lönerna på arbetsplatsen ligger på. Om du har svårt att få tag på ett lokalt fackligt ombud kan du även kontakta den fackliga organisationen centralt. De sitter ofta på aggregerad lönestatistik för branschen. En del fackförbund erbjuder lönerådgivning inför förhandling om lön.

Om tjänsten du söker är på en statlig myndighet är lönerna på arbetsplatsen allmänna handlingar. Du kan därför kontakta myndigheten och begära ut löner som en allmän handling enligt offentlighets- och sekretesslagen. Myndigheten får i regel inte efterforska vem du som begär handlingarna är, eller ditt syfte med handlingarna.

Sätt upp ett mål – och en smärtgräns

Efter att du fått information om det allmänna löneläget på arbetsplatsen behöver du analysera det utifrån din egen situation.

  • Hur hög behöver lönen vara för att du ska vara riktigt nöjd?
  • Hur låg behöver den vara för att du ska vara besviken?
  • Hur står den sig jämfört med min nuvarande lön?

Ge dig själv förhandlingsutrymme

När det väl är dags att ge ditt löneanspråk kan du med fördel lägga på ett par tusenlappar på den lönen som du önskar. Då kan du gå med på en lön som är lägre än ditt anspråk utan att själv bli allt för missnöjd.

Dessutom är det en möjlighet att få upp din lön lite extra, om det är så att arbetsgivaren skulle gå med på det. Var samtidigt beredd på att arbetsgivaren ibland kan gå in med ett lågt bud för att likväl förbättra sitt förhandlingsläge.

Vad händer om mitt löneanspråk är för högt?

En vanlig farhåga är att lägga ett för högt löneanspråk, och därför inte bli erbjuden tjänsten. Denna rädsla är ofta obefogad. Om du har gjort din förberedelse ordentligt kommer du inte lägga ett löneanspråk som är väsentligt högre än det som arbetsgivaren har tänkt sig.

Handlar det om ett par tusen kronor mer än vad arbetsgivaren är villiga att ge, är det troligare att de kommer med ett motbud än att de släpper dig som kandidat.

Du kan förhandla om mer än lön

Glöm inte att kolla på andra villkor än lönen. I kollektivavtal finns information om eventuella löneökningar, arbetstidsförkortningar, övertidsersättning, semesterdagar, tjänstepension och friskvård. Summan av kollektivavtalade villkor vara värt tiotusentals kronor per år. Jämför därför kollektivavtalen på din nya och tidigare arbetsplats.

Om du och arbetsgivaren inte kan mötas kring lönen finns det inget som hindrar er från att hitta andra lösningar på ett dödläge, till exempel fler semesterdagar.

Ingångslönen är viktig – våga förhandla!

Och till sist – underskatta inte ditt eget värde. Tryck på alla de meriter och egenskaper som gjort att du fått komma så pass långt i rekryteringsprocessen. Framförallt, glöm aldrig att arbetsgivaren är lika intresserad av att ha dig som anställd som du är av att arbeta där.


Läs också

Frågorna du själv bör ställa på jobbintervjun

Anställningsavtal – Tre viktiga saker att kolla innan du skriver på

Ny på jobbet? Så gör du snabbt ett gott intryck

Skriv en kommentar