IT-rekrytering – för digitala förutsättningar

Hem / IT-rekrytering

IT-personalen ser till att era digitala system fungerar som de ska, och är på många arbetsplatser en förutsättning för att bolaget ska kunna bedriva sin verksamhet.

Vad är IT?

IT är informationsteknik (Information Technology) och innefattar såväl datateknik som telekommunikation. Informationsteknik används för att hantera inhämtning, överföring, lagring och manipulering av data eller information. Som IT klassificeras allt som ingår i att vara ett dator-, informations- eller kommunikationssystem.

IT-rekrytering för arbetsgivare

För dig som arbetsgivare på ett bolag som bedriver en verksamhet som på något sätt är beroende av olika digitala system för hantering av data, information och kommunikation, är det viktigt att ha en fungerande IT-avdelning. IT-avdelningen upprätthåller och säkerställer att ni har alla digitala förutsättningar för att bedriva er dagliga verksamhet. För det krävs en lyckad IT-rekrytering.

Lyckas med företagets IT-rekrytering

Grunden till en lyckad IT-rekrytering ligger i att använda sig av ett rekryteringsbolag som har specialistkunskaper när det kommer till IT-rekrytering. Level Recruitment och Framtiden är två exempel på rekryteringsfirmor som kan säkerställa att ni får en lyckad rekrytering av IT-personal, just tack vare att de har kompetensen och förståelsen för just er bransch. Att anlita en specialist kommer med flera fördelar och är en stor investering för företaget.

  • Specialister på IT-rekrytering har koll på vad som är viktigt för att kandidaten ska kunna utföra ett bra jobb hos er
  • Ett rekryteringsbolag har ett stort nätverk av kandidater med rätt kompetenser
  • De drar i alla trådar under rekryteringsprocessen
  • Ni kan fokusera era resurser på kärnverksamheten
  • Att rekrytera är tidskrävande och oerhört kostsamt – ju fler interna resurser som inkluderas, desto snabbare tickar kostnaderna i väg
  • Att felrekrytera är oerhört kostsamt, och pengar i sjön

IT-rekrytering för arbetstagare

IT-rekrytering för dig som arbetstagare kan innebära att du letar efter lediga jobb inom IT eller är mitt uppe i en rekryteringsprocess. Du kanske är intresserad av att ge dig in i branschen och vill veta var du kan hitta en bra IT-utbildning.

Hitta lediga jobb inom IT

Arbetsmarknaden för dig som jobbar inom IT är glödhet – det finns en stadig efterfrågan som hela tiden ökar i takt med digitaliseringen. Utvecklarjobb.nu samlar lediga jobb inom IT på ett och samma ställe. Det är en marknadsplats som gör det enkelt för dig att hitta och söka IT- och utvecklarjobb – med allt samlat på ett och samma ställe kan du filtrera jobbannonserna efter typen av IT-jobb samt ort. När du har kommit så pass långt i din rekryteringsprocess att det blivit dags att lämna löneanspråk, kan du också ta del av den senaste lönestatistiken.

Vad innebär det att jobba med IT?

IT är ett brett område vars kompetens efterfrågas av i stort sett alla branscher. Dina arbetsuppgifter kan variera beroende på vilken utbildning eller yrkesroll du har. Bland de vanligaste arbetsuppgifterna finns utveckling av hårdvara och programvara; drift, underhåll och utveckling av system; projektledning och planering av driftsäkerhet och IT-stöd samt utbildning i system för dess användare. Att jobba med IT innebär att man jobbar i en bransch som är under ständig förändring och det kräver att du kontinuerligt fortsätter att utveckla din kompetens för att dina kunskaper inte ska bli utdaterade.

Var hittar jag en IT-utbildning?

Det finns många universitet och högskolor som erbjuder IT-utbildningar med olika inriktningar och möjlighet till vidareutbildning. Det finns flera vägar att gå. En väg som många har tagit är vägen via ett ingenjörsprogram på universitet, med inriktning mot data och IT, eller att studera på systemvetenskapliga utbildningar på universitetsnivå. Även på yrkeshögskolor (YH) går det att läsa en IT-utbildning. IT-Högskolan är en av flera i raden som erbjuder IT-utbildningar med stort praktiskt fokus som låter dig praktisera dina kunskaper i arbetslivet innan studierna avslutas. Många får sitt första IT-jobb just genom en praktikplats under sin YH-utbildning.

Vad tjänar en IT-konsult?

En IT-konsult tjänar mellan 36 000 och 60 000 kronor i månaden, enligt Unionen.se som har samlat in data för aktuella marknadslöner. Löneintervallet är stort och några av de faktorer som påverkar din lön är följande:

  • Vilka erfarenheter och (specialist)kunskaper du har
  • Hur efterfrågade dina kunskaper är på arbetsmarknaden just nu
  • Vad du har för ansvarsområden
  • Vilka arbetsuppgifter du har och hur du presterar på arbetet