Rörsvetsare - Jobb med noggrannhet & precision

Hem / Bli rörsvetsare

Rörsvetsning är en spännande och avgörande teknik inom många industriella fält. Här kommer du att få en omfattande inblick i vad rörsvetsning innebär samt hitta resurser för utbildningar som leder till en karriär som rörsvetsare. Oavsett din nuvarande kunskapsnivå, erbjuder denna sida värdefull information och guidning för alla som är intresserade av att lära sig mer om rörsvetsare.

Hur blir man svetsare?

Att bli en svetsare är en spännande och givande karriärväg för dem som älskar att arbeta med metall och skapa starka, hållbara sammanfogningar. För att bli en svetsare behöver du först och främst utbilda dig och förvärva de nödvändiga färdigheterna.

Utbilda dig till rörsvetsare

Om du är särskilt intresserad av att arbeta med rörsvetsning finns det specialiserade utbildningsprogram tillgängliga. Rörsvetsare är efterfrågade inom många branscher, såsom konstruktion, olje- och gasindustrin och VVS.

Oavsett om du är en nybörjare som vill lära dig grunderna eller en erfaren svetsare som vill finslipa dina färdigheter, har vi två spännande rörsvetsare-utbildningar som kan hjälpa dig att nå dina mål.

Läs på yrkeshögskola

Utbildningen till Industrirörtekniker hos Yrkeshögskolan är en spännande möjlighet för dig som vill utveckla dina kunskaper inom rörteknik och få en stark grund för att arbeta inom industri- och installationsbranschen.

Under utbildningen kommer du att få en gedigen teoretisk och praktisk utbildning inom områden som rörkonstruktion, rörinstallation, svetsning, rörmontage och rörisolering. Du kommer att lära dig att tolka ritningar, följa tekniska specifikationer och utföra säkerhetsanalyser för att kunna genomföra korrekta och effektiva rörinstallationer.

Rörsvetsare utbildning

Söker du en framstående rörsvetsare utbildning för att förbättra dina färdigheter och kunskaper inom området? GPA:s rörsvetsare utbildning erbjuder en omfattande 3-dagars kurs som riktar sig till de som önskar specialisera sig i sammanfogning av plaströrssystem. Utbildningen, som baseras på EWF 581-standard, leder till en certifiering enligt EN13067.

Här introduceras du till olika svetsmetoder såsom IR-svetsning, stumsvetsning, muffsvetsning och elmuffsvetsning. Kursen innefattar även materiallära, rörupphängning och beräkningsmetoder för installation och livslängd. Med rörsvetsare utbildning från GPA kan du bredda dina horisonter och ta din karriär inom rörsvetsning till nya höjder.

Lär dig plastsvetsning

GPA erbjuder även en skräddarsydd utbildning i plastsvetsning som anpassas efter dina specifika behov och önskemål. Denna kurs, som vanligtvis sträcker sig över en till två dagar, omfattar elmuffsvetsning och stumsvetsning av material som PE och PP. Den innehåller även en grundläggande genomgång av materialkunskap. GPA fokuserar på en balans mellan praktiska övningar och teoretisk undervisning, vilket ger en solid grund i plastsvetsning, även om den inte leder till en officiell certifiering. Efter avslutad kurs erhåller deltagarna ett kursdiplom.

Lediga svetsjobb

Om du är intresserad av att hitta lediga svetsjobb kan du vända dig till Ledigajobb.se. På deras plattform kan du hitta en rad olika svetsrelaterade jobbannonser från företag i olika branscher.

Genom att använda Ledigajobb.se får du tillgång till en omfattande och uppdaterad databas av lediga jobb inom svetsning. Du kan söka efter jobb baserat på plats, erfarenhetsnivå, bransch eller andra relevanta kriterier.

Arbetsuppgifter

Att jobba med rörsvetsning är en spännande och eftertraktad profession med en lovande framtid. Som rörsvetsare spelar du en viktig roll inom olika branscher och sektorer där rörsystem används, såsom bygg- och anläggningsindustrin, olje- och gassektorn, kraftverk, vatten- och avloppsinfrastruktur och många fler.

Som rörsvetsare är din huvudsakliga uppgift att svetsa och montera rör för att skapa säkra och effektiva rörsystem. Du arbetar med olika material, såsom stål, rostfritt stål, koppar eller plast, och använder olika svetsmetoder för att foga ihop rören på ett säkert och hållbart sätt.

Passar dig som är… Vanliga arbetsuppgifter Här kan du jobba
 • Tekniskt kunnig
 • Noggrann och precisionsinriktad.
 • Har goda problemlösningsförmågor
 • Teamplayer med god kommunikationsförmåga
 • Flexibel och anpassningsbar
 • Passionerad för att skapa och bygga hållbara rörsystem
 • Svetsning och montering av rör
 • Förberedelse av rör genom rengöring och mätning för exakt passform.
 • Användning av olika svetsmetoder
 • Läsning och tolkning av ritningar och tekniska specifikationer
 • Följande av säkerhetsföreskrifter och kvalitetsstandarder
 • Inspektion och kontroll av svetsade fogar
 • Bygg- och konstruktionsbranschen
 • Olje- och gasindustrin
 • Kraftverk och energisektorn
 • Vatten- och avloppsinfrastruktur
 • Industriella anläggningar och fabriker
 • Fordons- och transportsektorn

Rörsvetsare lön

Som rörsvetsare kan din lön variera beroende på din utbildning, erfarenhet och arbetsplats. En nyutbildad rörsvetsare kan förvänta sig en lön på runt 25 000 - 30 000 kr i månaden medan en erfaren rörsvetsare kan tjäna uppåt 40 000 - 50 000 kr i månaden. En viktig faktor som påverkar din lön som rörsvetsare är din certifiering. En certifierad rörsvetsare är eftertraktad på arbetsmarknaden och kan därför förvänta sig en högre lön.