Framtidsyrken i Sverige

Hem / Framtidsyrken i Sverige

Håll koll på framtidsyrken när du letar jobb

Lite då och då kommer olika organisationer ut med deras förutspådda framtidsyrken för ett antal år framöver. Ofta tittar de cirka 5 år fram på vilka yrken som på något sätt är eller riskerar att bli så kallade bristyrken och dessa rapporter är till för att hjälpa dig att redan nu förbereda dig på att anpassa dig genom utbildningar eller liknande.

Svenska myndigheter är ofta riktigt bra på att förutse bristyrken och lägga fram förlag på framtidsyrken och det är väl värt att hälla ett öga på deras rapporter. Flera experter säger dock att vi är på gränsen till nästa industriella revolution och det betyder att vi inte har lyxen att bara köra på som förr.

Trender att hålla koll på

Globalisering, digitalisering, automatisering och flexibilitet är trender som växt starkt de senaste åren och det finns inga tecken på att ändras på detta.

Globaliseringen har gjort att vi lever i en allt öppnare värld där det blir allt lättare trots pandemin att investera på olika kontinenter. Detta mer öppna samarbete över gränserna gör att det är enklare än någonsin för företag att öka sin tillväxt. Men detta skapar också kravet av människor som är anpassningsbara och sociala trots kulturella och språkliga skillnader.

Digitalisering har verkligen fått ett snabbare uppsving tack vare pandemin. Trots vi pratade om resor i förra punkten så skiftar fler och fler branscher till att göra mer av sina affärer över nätet med olika kommunikationstjänster. Det kommer därför blir viktigt i framtidsyrken med människor som kan hantera detta på ett bra sätt och komma med lösningar för de kommunikationsproblem som ändå uppstår vid digitalkommunikation.

Automatisering är en skrämmande term som kommer att ha en enorm påverkan på arbetsmarknaden. När en robot kostar en halv årslön men kan jobba dygnet runt utan uppehåll och bara har en löpande kostnad på ören för elen och eventuell service blir det snabbt värt för företag att göra den investeringen i stället för att anställa 4 personer i roterande skift.

Framtida automatisering gör att många tror på färre jobb inom tillverkningsindustri och logistik de kommande åren, när lådorna hämtar sig själva från hyllan behöver man inte många truckförare eller lagerarbetare. Några år efter det kommer AI, artificiell intelligens, att ha en enorm effekt på många fler industrier. Så jobbar du inom något av dessa kan det vara bra att kolla på att diversifiera dig och kolla noga på att vara beredd på att byta jobb i framtiden, troligen snarare än du tror.

Flexibla yrken är på uppgång och många väljer att jobba inom yrken som har en mycket flexiblare struktur med avseende på alltifrån arbetsplatser, arbetstider och uppgifter. Detta kan vi se på den ökande mängden kontorshotell och att allt fler jobbar hemifrån eller från kontorshotell. Det finns flera exempel på företag som har hundratals anställda men inte ett enda eget kontor utan alla har valt att jobba hemifrån, hyra kontorshotell eller har helt fri lejd att lägga upp arbetet vart de vill utan exakta arbetstider.

Kontorshotell

Så länge som uppgifterna blir gjorda är det färre och färre företag som lägger större vikt på centrala kontor. Detta har öppnat för företag man kan hyra kontorshotell av, exempelvis Quick Office. De kan hjälpa till med allt från mötesrum, konferensrum, arbetsplatser i privata rum eller så kallade coworking-ytor där människor från flera olika företag delar ytan och arbetslokalerna i stället för att lediga kontor står tomma. De kan till och med assistera med företagsadress för de som behöver det.

Sök jobb nu

Det är absolut värt att få ett försprång in i en framtida arbetsmarknad så se gärna till att redan nu titta efter nya jobb om du är rädd för att din bransch kommer att förändras inom en snar framtid. Flera jobbsiter har väldigt bra kategoriuppdelningssystem där man enkelt kan se om ett jobb uppfyller något krav man redan har. Exempelvis för framtidens krav på flexibilitet kan man söka på redan nu och använda kategorin för att Jobba Hemifrån på ledigajobb.se och vara först ut i ett framtidsjobb.

Utbildning för framtidsyrken

Alla rapporter just nu pekar på framtidsjobb med utbildningskrav kommer att öka men många kräver inte särskilt lång utbildning. Om man vill satsa på ett yrke med längre utbildning rekommenderar vi:

 • Lärare
 • Sjuksköterska
 • Systemutvecklare
 • Programmerare
 • Transportutvecklare
 • Klimatutredare
 • Miljö- och Hållbarhetsarkitekt

Framtidsjobb utan utbildning

Behovet av hantverkare och andra ”hands on” yrken ökar och inom flera yrken kan man enkelt genom gå en kortare upplärningsperiod eller utbildning på företaget utan att behöva gå flera år på högskola eller yrkeshögskola. Några av dessa är:

 • Målare
 • Snickare och träarbeten
 • Personlig assistent
 • Jordbrukare
 • Svetsare
 • Automationsoperatörer

Hitta framtidsyrken

Det är alltid svårt att förutspå framtiden och att förutspå framtidsyrken är inget undantag så det är alltid enklast att rikta sig till stora organisationer som kan göra sammanställningen av bristyrken åt dig med ett mycket större underlag. Saco sammanställer löpande rapporter med prognoser för ett antal av deras akademikeryrken och hur deras arbetsmarknad kommer att se ut på fem års sikt. Arbetsförmedlingen sammanställer också en rapport men den är antingen väldigt kort och saknar detaljer eller om läser man själva rapporten är den inte lika lättöverskådlig som andra.