Tips för personligt brev

Hem / Tips för personligt brev

Kvinna skriver personligt brev på sin laptop

Efter att du hittat rätt jobb att söka och fått ordning på ditt CV så är det dags att skriva personligt brev. Ditt personliga brev är ofta den allra första riktiga inblick i dig som person som din framtida arbetsgivare kommer att se och vi vet alla hur viktigt det är att göra ett bra första intryck. Därför har vi tagit fram den här guiden för att du ska kunna skriva världens bästa personliga brev.

Vad ska man skriva i sitt personliga brev?

Ett personligt brev ska vara personligt men professionellt. Du måste ha med en text som beskriver dig som person utan att bara rada upp ett gäng kompetenser och egenskaper eller en upprepning av ditt CV. Ha hela tiden i åtanke att skapa en text som väcker intresse och skapar en rättvis och målande bild av dig själv. Exempel på händelser eller upplevelser kan vara det enklaste sättet att uppnå detta.

PS. Om du vill ha ytterligare tips kring ditt personliga brev kolla gärna på Ledigajobb.se. På länken hittar du en sida med flera artiklar med lite andra tips och trick än de vi tar upp här. Bland annat har de en väldigt bra artikel om skrivkramp kring ditt personliga brev som kan hjälpa dig att komma igång med skrivandet.

Personligt brev inledning

Inledningen av ett personligt brev är den del som kommer att granskas hårdast av hela texten för det är här som du måste fånga läsarens intresse direkt. Forbes skriver att ett personligt brev i GENOMSNITT bara får 60 sekunders uppmärksamhet. Detta betyder att en mycket stor majoritet inte ens får en bråkdel av detta och det beror mest troligt på att rekryteraren bestämmer om de ska läsa vidare eller inte redan på de första raderna av varje personligt brev de läser. Detta gör att du måste använda den bästa inledningen du kan komma på varje gång.

En inledning till personligt brev ska vara poppig och familjär men på ett professionellt sätt. Du ska gärna ha med en rad om varför du är rätt för jobbet men gör den inte för lång, du kommer kunna skriva mer om det senare i brevet.

Personligt brev inledning exempel

 • ”Hej, Petra…”
  ✓ Om du vet säkert vem som kommer läsa ditt personliga brev är det helt solklart att börja med en personlig hälsning till denna. Det kan vara så kort som ovan eller så fortsätter du men ett meddelande eller artighetsfras som exempelvis: ”Jag hoppas att du har det bra i höstrusket.” Det beror på hur familjär du tror att du kan vara. Har du kanske träffat rekryteraren på ett event nyligen, skriv ”Jag hoppas att du hade lika trevligt som jag på [rekryteringseventet]” Att inte tappa professionaliteten kan vara svårt men att ställa en fråga eller en lyckönskning kan vara den perfekta hooken till ett personligt brev
 • ”Här har ni en person som älskar att träffa nya människor”
  ✓ Pang på rödbetan, gå rakt på sak och presentera dig med din främsta personliga egenskap.
 • ”Er nya ekonomichef?”
  ✓ Även om ett personligt brev inte är en tvåvägskommunikation så kan ställandet av en ledande fråga vara det som skapar kopplingen mellan dig och rekryteraren och leder till nästa steg i processen.
 • ”Hej, jag heter Viktor och...”
  ✓ Klassisk enkel inledning som tyvärr är lite tråkig så om du vill välja denna är det dags att sätta plattan i mattan och fortsätta med en tydlig hook som kopplar rekryteraren eller företaget till dig och smickrar dem. ”...jag älskar er butik och handlar alltid hos er. Jag blev jätteglad när jag såg att ni sökte personal.” Nu är du inte bara jobbsökande nu är du också en trogen kund, de kanske har träffat dig tidigare när du varit på besök.

Brödtexten

Ett bra personligt brev kan särskilja sig från mängden genom att istället för att bara beskriva egenskaper i ditt personliga brev, så kan man istället ge direkta exempel i brödtexten som lyfter fram dina egenskaper. En så enkel sak tar lite mer plats på sidan men skapar en mycket bättre bild av dig som person.

Personligt brev exempel

 • Undvik att skriva klyschor
  ✓ ”Jag är stresstålig” och liknande är trötta fraser som rekryteraren har läst tusen gånger. Skriv i stället ”Efter att ha jobbat inom akutvård vet jag att jag kan hantera många saker samtidigt och behålla lugnet”
 • Undvik motsägelser, även ytliga sådana
  ✓ ”Jag är en lagspelare och väldigt självgående” såklart att det kanske stämmer men det är ändå en tröttsam och motsägande beskrivning som dyker upp titt som tätt i personliga brev. Det är i så fall bättre att ta ett exempel och skriva något i stil med ”Då jag har varit lagkapten i mitt fotbollslag vet jag hur viktigt det är att ta hand om laget men inte glömma bort individuella mål och ibland jobba själv för att vi ska vinna.”

Personligt brev avslutning

Att avsluta ett personligt brev kan vara lika viktigt som inledningen. Om rekryteraren har läst ditt personliga brev hela vägen till slutet har du visserligen fångat deras intresse men nu gäller det att skapa ett stående intryck som vara hela vägen till intervjun.

Personligt brev avslutning exempel

 • Uppmana till kontakt
  ✓ ”Tveka inte att höra av er om ni vill veta mer om mig eller om något är otydligt” Det skadar aldrig att påpeka att du är tillgänglig för frågor. Det är inte ofta det används men det visar på en tydlig öppenhet gentemot rekryteraren.
 • Meddela dem hur taggad du är (lägg gärna till lite smicker)
  ✓ ”Jag tycker att ni är ett mycket intressant företag och jag ser verkligen fram emot att få höra ifrån er”
 • Upprepa något från brevet
  ✓ ”Om ni vill ha någon med laganda som inte är rätt för nya utmaningar så ska ni välja mig” Upprepa eller påminn om din bästa personliga egenskap eller något du skrivit om tidigare i ditt personliga brev och påpeka att du är rätt person för jobbet. Vill du verkligen trycka på något så ska du göra det.
 • Tydlig önskan om fortsatt kontakt
  ✓ ”Jag hoppas att jag får träffa er på intervju snart.” Detta kan vara ett väldigt enkelt sätt att verkligen göra tydligt att du är intresserad av tjänsten.
 • Tacka för deras tid
  ✓ Det skadar aldrig att säga tack. ”Tack för att ni tog er tid att läsa min ansökan, jag hoppas att ni tycker jag är intressant för tjänsten.”

Personligt brev längd

Försök att hålla brevet ganska kort, mellan 250–500 ord och sätt sen teckenstorlek och font till att det sen täcker mellan en halv till nästan en hel A4-sida. Mer än 500 ord kommer inte vara särskilt uppskattat av rekryteraren och att täcka hela sidan med text kommer snarare skrämma bort dem från att läsa det. Tänk på att rekryteraren kanske har ganska många personliga brev att gå igenom.

Mall för personligt brev

Ett personligt brev är som det låter personligt och någon annans mall är svårare att fylla i rätt än att bara skriva en själv. Du bör dock lägga lite tid och skapa dig en egen mall som du själv fyller i till varje jobb du söker. Skriv din brödtext och avslutning på ett sätt som du tycker reflekterar dig och anpassa sedan inledningen för varje företag. Om du vill ha en snygg design och layout bör du se till att den matchar ditt CV. Det skapar en bra koppling mellan ditt CV och personliga brev och visar att du haft lite eftertänksamhet i ditt skrivande.

Du kan absolut använda samma design som till ditt CV. Om du vill ha lite snygga layouter har vi gratis CV-mallar du kan ladda ner på vår artikel om detta. Du kan enkelt bara ta bort CV texten och skriva ditt personliga brev där. Kontaktinformationen skadar inte att ha med i båda dokument men vill du få plats med mer text kan du såklart korta ner den.