Plastsvetsning

Hem / Plastsvetsning

Välkommen till en värld av plastsvetsning – en fascinerande och viktig teknik inom många industrier. Här kommer du att få en grundläggande förståelse för vad plastsvetsning innebär och upptäcka olika utbildningsmöjligheter för att bemästra denna skicklighet. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, finns här information som kan hjälpa dig att utvecklas i detta yrke.

Vad är plastsvetsning?

Plastsvetsning är en metod för att permanent förena plastmaterial genom att använda värme och ibland tryck. Genom att smälta plastens ytor och pressa dem samman skapas en stark fog när materialet stelnar igen. Det finns flera olika tekniker inom plastsvetsning, inklusive varmluftssvetsning, ultraljudssvetsning, friktionssvetsning och laserbaserad svetsning. Valet av teknik beror på typen av plast, detaljens form och det specifika användningsområdet. Plastsvetsning används i en rad industriella tillämpningar, från bilindustrin till medicinsk utrustning, och är viktigt för att skapa täta och hållbara sammanfogningar i plastprodukter.

Hur går det till?

Plastsvetsning är en process som kräver noggrannhet och skicklighet. Först förbereder man de plastdelar som ska svetsas genom att rengöra dem noggrant och se till att de är i rätt position. Sedan applicerar man värme på de områden där svetsningen ska ske. Detta kan göras med hjälp av olika metoder, inklusive värmepistoler, lasrar eller ultraljud, beroende på materialet och kraven för det specifika projektet. När plasten når den optimala smälttemperaturen pressas de samman, och plasten smälter samman för att bilda en stark bindning. Efter att svetsningen är klar låter man plasten svalna och stelna, och resultatet är en fast och pålitlig sammanfogning.

Gå en utbildning i plastsvetsning

Nedan ger vi dig tips om tre utbildningsanordnare som specialiserar sig på utbildning inom plastsvetsning. Dessa professionella företag erbjuder omfattande och specialanpassade kurser för att hjälpa dig utveckla dina färdigheter inom området. Med deras expertis och erfarenhet kan du vara säker på att få en utbildning av högsta standard och lära dig de senaste teknikerna och metoderna inom plastsvetsning.

GPA

GPA:s utbildning i plastsvetsning är skräddarsydd för att uppfylla dina exakta behov. De är lyhörda för dina önskemål och anpassar kursen efter en period på en till två dagar. Kursen täcker generellt elmuffsvetsning och stumsvetsning av PE och PP, inklusive grundläggande materialkunskap. GPA tar också hänsyn till dina preferenser gällande balansen mellan praktiska övningar och teoretisk undervisning inom plastsvetsning. Observera att grundkursen inte innebär certifiering, utan snarare ses som en första milstolpe på vägen mot att bli en certifierad plastsvetsare. Efter avslutad kurs tilldelas deltagarna ett kursdiplom.

 • Målgrupp: Nybörjare inom området
 • Pris: Kontakta utbildningsanordnare
 • Plats: Stockholm, Hjärnarp eller mobilt
 • Utbildningslängd: 1-2 dagar
Kom till GPA

Aqua-Line

Sedan 2017 har Aqua-Line varit ledande inom kurser i elektrosvetsning och stumsvetsning av PE-rör i olika dimensioner. De samarbetar med Plastec AB och följer noggrant de välkända riktlinjerna i EWF 581-1* och EN 13067* för att säkerställa högsta kvalitet och kompetens. Deras examination, i samarbete med Svetskommissionen och RISE, fokuserar på en heltäckande förståelse för svetsprocesserna, materialet och identifiering av svetsfel, felkällor samt deras konsekvenser. Aqua-Line strävar efter att ge våra deltagare den kunskap och färdigheter som krävs för att bli experter inom området.

 • Målgrupp: För dig med tidigare erfarenhet av svetsning
 • Pris: Kontakta utbildningsanordnare
 • Plats: Stenungsund
 • Utbildningslängd: 3 dagar
Kom till Aqua-Line

Plastec

Plastec utbildning vänder sig till dig som är involverad i PE-ledningsprojekt, såsom arbetsledare, beställare, byggledare eller projektörer. Under två intensiva kursdagar täcker de alla viktiga aspekter av PE-projekt, från arbetsberedning, procedurprovning och planering till själva svetsningen, dokumentationen och täthetsprovningen. Plastec är ett oberoende utbildnings- och provningsföretag, vilket ger dem flexibiliteten att inte vara bundna till specifika fabrikat av rör, svetsdetaljer eller svetsmaskiner. Detta innebär att de kan erbjuda dig en objektiv och opartisk utbildning baserad på de bästa metoderna och praxis inom branschen

 • Målgrupp: Arbetsledare, beställare, byggledare m.m.
 • Pris: 10 900 kr
 • Plats: Stenungsund
 • Utbildningslängd: 2 dagar
Kom till Plastec

Att jobba som plastsvetsare

Att jobba som plastsvetsare kan vara en spännande och givande karriärmöjlighet för den som är intresserad av att arbeta med plastmaterial och tekniskt hantverk.

Svetsning av plast

Som plastsvetsare ansvarar du för att sammanfoga olika delar av plast genom att använda specialiserade svetsmetoder och utrustning. Du använder tekniskt kunnande och skicklighet för att skapa starka och hållbara fogar.

Tekniska ritningar och instruktioner

En viktig del av arbetet som plastsvetsare är att kunna förstå och tolka tekniska ritningar och instruktioner. Genom att följa noggrant specificerade riktlinjer säkerställer du att svetsprocessen utförs korrekt och uppfyller kvalitetskraven.

Olika svetstekniker

Plastsvetsning omfattar olika svetstekniker, såsom stumsvetsning, elmuffsvetsning och extrudersvetsning. Genom att behärska och använda rätt teknik för varje projekt kan du skapa starka fogar och säkerställa kvaliteten i ditt arbete.

Kunskap om plastmaterial

Som plastsvetsare behöver du ha god kunskap om olika plastmaterial och deras unika egenskaper. Genom att förstå materialets beteende och svetsegenskaper kan du välja rätt svetsmetod och svetsmaterial för att uppnå bästa resultat.

Noggrannhet och kvalitet

Noggrannhet och kvalitetsmedvetenhet är avgörande inom yrket. Genom att följa säkerhetsföreskrifter och kvalitetsstandarder kan du säkerställa att svetsningen uppfyller kraven på styrka, täthet och hållbarhet.

Användningsområden och arbetsmiljö

Jobbet som plastsvetsare kan utföras inom olika branscher, såsom fordonsindustrin, bygg- och konstruktionsindustrin, elektronikindustrin och förpackningstillverkning. Du kan arbeta på en produktionsanläggning, verkstad eller som en del av ett team vid installationer eller reparationer.

Plastsvetsare lön

En plastsvetsare tjänar i snitt 30 200 kronor.